Uçak Rötarlarının Nedenleri

Uçuş saatlerindeki gecikmelerden ve iptallerinden yakınanların yalnızca yolcular olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Bu durumdan yolcular kadar havayolu şirketleri de şikâyetçi. Rötarlar ve uçuş iptalleri hava yolu seyahatlerinde en istenmeyen durumların başında geliyor. Dünya genelinde yapılan istatistikler gösteriyor ki, % 79 oranında “zamanında uçuş” havayolu şirketleri arasında önemli bir rekabet göstergesi.

Aksayan seferler her iki tarafın planlarını da altüst ediyor. Hatta hava yolu şirketleri daha çok zarar görüyor zira hem yolcuların tepkilerine göğüs geriyor hem de maddi ve manevi zarara uğruyorlar. Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Atlas Global fark etmesizin tüm havayolları zaman zaman uçuşlarda rötar yapabiliyor. Pek çok sebebe bağlı olan uçuş iptalleri ve rötarlar seyahatin ve hatta yaşamın bir parçası. Hayatın doğal akışı içerisinde, olağan karşılanan rötar ve iptaller yolculukları keyifli kılabilir.

Peki, neden rötar ve iptaller yaşanır?

1. Kabin Ekibi Olmadan Asla!

Kabin üyelerinden birinin uçuşa az bir zaman kala, sağlık problemi yaşaması gecikmelerin öncelikli sebeplerini oluşturuyor. Keskin olan havacılık kuralları da gereğince, hiçbir havayolu firması, kendini iyi hissetmeyen bir uçuş ekibi üyesiyle uçmuyor. Bu gibi durumlarda yedek mürettebatı devreye sokmak hava yolu şirketi açısından gecikmelere sebep olabiliyor. Aynı şekilde, uçuş ekibi sizden önceki uçuşlarda gecikmeler yaşayıp görev süresini aştıysa, bu da rötara neden olabilir.

2. Güvenlik İlk Koşul

Uçmak demek güvenlik demek. Katı kuralları bulunan havacılık sektörünün, havada, havalimanında, uçakta ve uçuş esnasında güvenliği kontrol altında tutması hayati öneme sahip. Doğal olarak uçuş güvenliğini riske atabilecek herhangi bir durumun ortaya çıkması halinde, uçakta bulunan sahipsiz bir telefon, lavaboda bulunmuş bir not kâğıdı ya da bir ihbar telefonu gibi asılsız çıkabilecek en ufak sebepler, uçuş iptaline veya yakın havalimanına yönlendiriliyorlar.

3. Teknik Nedenler

Teknik nedenler, uçuşu kısıtlayacak kadar ciddiyse, rötarlara neden oluyor. Havayolu şirketlerinin filosunda yer alan uçaklara yapılan düzenli bakımlar, sıkı kural ve denetlemelerle kontrol altında tutulsa da aralıklarla düzenli bakım yapılmış olmasına karşın, uçaklar sefere hazırlanırken teknik sorunlar yaşanabiliyor. Örneğin uçağa dair önceden planlanmış bir bakımı, herhangi bir uçuşu gerçekleştirdikten sonra yapmanız söz konusu olamaz. Böyle bir durum havayolu firmasının kapatılmasına kadar gidecek süreci tetikleyebilir. Ayrıca planlanmış bakımlar dışında uçakların seferler sırasında yaşadığı birçok teknik sorun da sonraki uçuşlara gecikme olarak yansıyabiliyor.

4. Havalimanı Trafiği

Özellikle büyük havalimanlarındaki trafik yoğunluğunun alanın kapasitesini zorladığı durumlarda uçuşların aksamasına neden olabiliyor. Rutin hava trafiğini etkileyebilecek olağanüstü durumların da, tüm trafiğini etkilemesi söz konusu. Başka bir rotada seyreden uçağın acil koduyla o havalimanına inmesi, pistte yaşanan öngörülemez bir sorun, sistemlerde veya kulede yaşanabilecek olan teknik aksaklıklar gibi birçok neden meydandan yapılacak tüm iniş ve kalkışları etkiliyor. Tatil dönemleri veya havalimanına göre değişen yoğun gün ve sezonlar bu gibi rötar ve iptallere neden olabilir.

5. Olumsuz Hava Koşulları

İstatistiklere göre, dünya genelindeki havalimanlarında yaşanan rötar ve iptallerin % 25’ten fazlası hava muhalefeti kaynaklı. Hava şartları yüzünden sorun yaşamamanın tek yolu ise, bu gibi zamanlarda zorunlu olmadıkça hava yolunu tercih etmemek. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanan olumsuz hava koşulları dünyanın en yoğun meydanlarından biri olan Chicago O’Hare Havalimanı’ndaki uçuşları % 42 oranında etkiledi.

Bu yazıyı paylaşmak istersin diye buraya renkli düğmeler koydum
blank
Blog Yazarı
Sezer İltekin
Bu konuyla ilgili bir fikriniz var mı?