Skytech TK110HW Dron İncelemesi

Beni tanıyanlar dronlara olan ilgimi bilir. Uzun zamandır hayalini kurduğum DJI Phantom 3 Advanced’a birkaç ay önce sahip oldum. Tabii her zaman, her yerde uçurabileceğiniz bir dron olmadığından, üzerine bir de kış şartları eklenince, henüz adam akıllı bir video çekip sevincimi sizinle paylaşamadım. (Yani bu yazı onun incelemesi değil.)

Nereden ve nasıl ulaşıyorlar bilmiyorum fakat bazen yurt dışından ortak çalışma (reklam, ürün incelemesi vb.) için yabancı kişiler bana ulaşabiliyor. Bu elbette güzel bir şey ve bazen daha fazla kişiye ulaşabilmek için keşke İngilizce blog yazıyor olsaydım diye düşünmüyor değilim. Yakın zaman önce RCMoment isimli elektronik hobi ürünleri satan Çin menşeli bir sitenin temsilcisi bana ulaştı ve incelemem için ürün yollamak istediklerini söyledi. Söz konusu bu tür oyuncaklar olduğunda hayır diyebilmem mümkün değil, memnuniyetle kabul ettim. Dronlarla ilgilendiğimi ve özellikle bir dron incelemek istediğimi söyledim, sen iste yolcu uçağı gönderelim yiğidim dediler. Eyvallah dedim.

Yurt dışından aldığınız dronu ülkeye sokmak, bahse konu dron oyuncak kategorisinde bile olsa bazı prosedürler gerektiriyor. İki satır dilekçe, dronla ilgili teknik detayların bulunduğu bir ekran görüntüsü ve kimlik fotokopinizi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne gönderdiğinizde, aldığınız dronun gümrükten geçebilmesi için gerekli olan “Kapsam Dışı Belgesini” adresinize postalıyorlar. Bu süreç yaklaşık 10 gün sürdüğünden, siparişi verir vermez belgeleri kuruma göndermek en mantıklısı. Böylece dron ülkeye girdiğinde belge elinizde hazır oluyor. Bana DHL ile yollandığı için ürün 3 günde Türkiye’ye geldi ve gümrükten geçmesi için kapsam dışı belgesini taratıp e-posta ile DHL’ye göndermem yeterli oldu fakat ücretsiz kargo ile satın aldığınızda kargonuzla DHL gibi özel bir şirket ilgilenmediğinden, bildiğim kadarıyla bu belgeyi Gümrük Müdürlüğüne bizzat sizin götürmeniz gerekiyor. Aldığınız dronun fiyatı 30 Euro’nun üzerinde ise %20 de gümrük vergisi alıyor devlet, haberiniz olsun. Dron kutu açılımı videosu da yaptım bu arada ama bu yazı videodan daha detaylı bilgi içeriyor.

Kutuyu Açmadan Önce

Ürünün ambalajı gayet şık tasarlanmış ve tasarımı ön plana çıkartabilmek için, iç içe geçmiş 2 farklı kutu kullanılmış. Dron, kutu içindeki ayrı bölmesine 4 farklı plastik kelepçe ile sıkı bir şekilde sabitlenmiş. Üzerinde, katlabilen kollarını açarken kırmayalım diye sarı bir uyarı şeridi bulunuyor. Tüm parçalar ayrı poşetlere koyulmuş ve kumandanın yön çubukları köpük korumalıklarla sağlama alınmış. Sonuç olarak, oyuncak sınıfında sayılabilecek bir dron için gayet yeterli bir paketleme yapılmış.

İçinden Çıkanlar

  • 1 x Skytech TK110HW Dron
  • 1 x Kumanda
  • 1 x 3.7 V 850 mAh Lipo Batarya
  • 1 x USB Şarj Kablosu
  • 1 x Yıldız Tornavida
  • 4 x Yedek Pervane
  • 4 x Pervane Korumalığı
  • 1 x Telefon Tutacağı
  • 4 x Cıvata
  • 1 x İngilizce Kullanım Kılavuzu

blank

TK110HW için İlk İzlenimlerim

Daha önce de bu tür bir quadcopter kullanmıştım ve görüyorum ki  fiyatları çok değişmediği halde özellikleri giderek gelişiyor. Kollarının ve ayaklarının açılıp kapanması taşınabilirlik bakımından büyük avantaj. Pervaneleri çok esnek, bu da ilk hatada kırılmalarını engelliyor. Kamera açısı, uçuştan önce el ile müdahale edilerek dikey eksende (aşağı-yukarı) bir miktar değiştirilebiliyor. Ağırlığı batarya dahil 390 gram, oldukça hafif. (Zaten 500 gram üzerinde olsaydı SHGM kaydı gerekiyordu ve kapsam dışı olmayacaktı) Plastik malzeme kalitesi birinci sınıf olmasa da bu ürün için yeterli. Tüm parçaları yedeği ile kolayca değişebilecek şekilde tasarlanmış. Kolların uç tarafında bulunan motorların olduğu kısım şeffaf. Cihaz çalışırken ön kollarda yeşil, arka kollarda kırmızı ledler yanıyor, bu da uçuş esnasında dronun yönünü algılamanızı sağlıyor.

blank

Kamerası Hakkında Bilgiler

Bu dronun 2 modeli var. Birinin sonunda (benimkinde) W harfi var. İşte bu W olduğunda cihaz wifi üzerinden görüntü aktarımı yapıyor ve ne yazık ki kamera kaydı da bu aktarım anında telefon üzerinden 0,3 megapiksel gibi kötü bir çözünürlükle gerçekleşiyor. Kamerada bir hafıza kartı girişi yok. Düz modelinde ise hafıza kartı girişi mevcut ve muhtemelen daha kaliteli görüntü kaydediyordur fakat onun da görüntüsü canlı izlenemiyor. Canlı izleme özelliği telefon ile dron (daha doğrusu dron kamerası) arasındaki wifi bağlantısıyla gerçekleşiyor. Bu da belli bir mesafeden sonra görüntünün ve kaydın durması demek. Uygulamasında bulunan 3D butonuna bastığınızda, canlı görüntüyü sanal gerçeklik (vr, virtual reality) gözlüğü ile de izleyebiliyorsunuz fakat gimbalsız bir cihaz olduğu için kameranın sallantısından önünüzü görememeniz muhtemel. Bu sebeple ben 3D özelliğimi çok kullanışlı bulmuyorum.

blank

Uçuş Mesafesi, Şarj ve Uçuş Süresi

Bu dronun 3.7 volt 850 mAh’lık bir li-po bataryası var. Ufak tefek bir şey. Çok zorlamazsanız 10 dakikayı görürsünüz fakat ben şeklimi yaparım, taklamı atarım diyorsanız bunun için yaklaşık 7 dakikanız var. Bugün birkaç takla ve hafif rüzgarlı havaya rağmen 9 dakikanın üzerinde uçuş yaptım. Bataryayı şarja taktığınızda tam dolum için 2 saat beklemeyi de göze almalısınız. Bu tür oyuncaklar için en güzeli birden fazla yedek batarya edinmek. Çünkü bunu zevk için uçuruyorsunuz ve şarj bittiği anda aldığınız zevk de bitmiş oluyor. Tam bu aşamada yedek bataryayı takıp kaldığınız yerden devam etmeyi mutlaka isteyeceksiniz. Harici olarak yedek bataryaları satılıyor. 3.7 volt 850 mah diye aratırsanız rahat rahat bulursunuz. Bu arada, batarya belli bir seviyenin altına düştüğünde dronun kalkış yapmadığını da söylemek isterim, sonra ışıkları yandığı halde neden uçmıyor bu demeyin. Eskiden bu sınıftaki dronlar bataryanın dibini sıyırana kadar uçuyordu. Bataryanın sağlığı için faydalı bir tedbir olmuş.

blank

Kullanım mesafesi ise üzülerek söylüyorum ki pek iç açıcı değil. Bundan önce kullandığım JJRC marka, aynı sınıftaki dronun bağlantısını, kutusunun üzerinde 100 metre yazmasına rağmen tam 450 metre mesafede ancak kaybetmiştim. Bunda ise kumanda ile kullanımda 50 metre mesafeden bahsediliyor ve şu ana kadarki tecrübelerim bu bilginin gerçek olduğunu bana gösteriyor. Kumandanın bağlantısı koptuğunda dron yavaş yavaş olduğu yere inmeye başlıyor bu arada. Wifi ile sanal joystickler ile kullanacaksanız mesafe 30 metreye düşüyormuş.

blank

Kumanda ve Kontrol

Cihaz hem fiziksel kumandasından hem de mobil cihaz ekranında bulunan sanal josticklerden kontrol edilebiliyor. Mobil cihaz üzerinden kontrol edilen dron, mobil cihazla wifi üzerinden iletişim kurduğundan bu şekilde kullanmak mesafeyi düşürecektir. Fiziksel kumanda 4 adet AA boy kalem pille çalışıyor ve pilleri bitirebilmek için çok fazla uçuş yapmanız gerekiyor. Cihazla beraber gelen telefon tutacağı kumanda antenine geçiriliyor. Kumanda ekranında pil seviyesi, o anda dron bağlantısının sağlanıp sağlanmadığı, trim (balans) seviyeleri, o anki komut (örneğin boştayken sol stick %50 yani tam ortada) gibi bilgiler görünüyor ve açıkçası ekranda kullanırken bakmanızı gerektirecek bir şey yok.

blank

Kullanım Kolaylığı ve Denge

Profesyonel dronlarda bulunan özellikler anladığım kadarıyla artık ucuz dronlara da başlangıç seviyesinde de olsa eklenmeye başlandı. Örneğin hover denilen havada sabit durma özelliği. Bu özellik dron kullanmayı çok fazla kolaylaştırıyor. Her an kontrol altında tutulması gereken bir joysticke göre, serbest bıraksanız dahi dronun yüksekliğinin değişmediği bir joystick arasında çok fark var. Bu, hava basıncını ölçen barometre sensörüyle yapılıyor. En ufak bir yükseklik değişiminde ortaya çıkan basınç değişimini cihaz fark ediyor ve basıncı sabit bir seviyede tutmaya çalışıyor. Böylece dron da havada sabit kalmış oluyor. Bu sabit kalma olayı elbette yukarı ve aşağı yönde geçerli. Diğer yönlere kaymaması için cihazda GPS özelliği olması gerekiyor. O da elbette bu seviyede bir dronda mevcut değil. Hava akımı cihazı özellikle yüksek irtifada sürükleyebilir.

Yine profesyonel dronlarda bulunan otomatik kalkış ve iniş özelliği bu drona da eklenmiş. Kumandanın sağ üst tarafında bulunan take off – landing (kalkış – iniş) tuşu, pilotajı iyi olmayan kullanıcılar için kurtarıcı niteliğinde. Dron yerdeyken bu tuşa bastığınızda, dron yerden belli bir seviye yükselip o irtifada hazır beklerken, havada aynı tuşa basarsanız yavaş yavaş alçalıp yere konup sabit kaldığında motorları durduruyor.

Cihazın high ve low olmak üzere iki farklı hareket hızı var. High modunda cihaz çok sert manevralar yaparken, low modda daha stabil ve sakin hareket ediyor. Modlar arasında geçiş, kumandada antenin bulunduğu yüzeyde, sağ tarafta yer alıyor.

High-low butonunun simetriğinde yani antenin sol tarafında 360 tuşu bulunuyor ve bu tuş ile cihaza uçuş anında takla attırabiliyorsunuz. Her ne kadar dışarıdan zor bir hareket gibi görünse de 360 tuşuna bir defa bastıktan sonra kumandadan gelen ses ile beraber, sağ yön çubuğunu takla attırmak istediğiniz yöne doğru bir defa bastırıp bırakmanız yeterli oluyor.

blank

Fiyat Performans Durumları

Skytech TK110HW şu anda rcmoment.com‘da 49,99 $’a satılıyor. Bizim parayla 184 Türk Lirası ediyor. Aynı ürün Banggood’da 55,99 dolar iken Gearbest’te 57,60 dolar ve Aliexpress’te ise 70 doların üzerinde. Yani övmek için söylemiyorum ama en iyi fiyat şu anda RCMoment’ta ve performansıyla bu fiyatı hak eden bir dron bu.

Özet Geçmek Gerekirse

  • Bu dron hem kapalı alanda hem de dışarıda rahatlıkla uçurulabilir.
  • Henüz hiç dron kullanmamış kişilerin pilotaj konusunda deneyim kazanması için ideal özelliklere sahip.
  • Profesyonel bir drona sahip olup da onu her yerde uçurmaya cesaret edemeyen, dron kullanmayı seven kişiler için harika bir oyuncak.
  • Fotoğraf ve video çekimi için kullanılacak kadar kaliteli bir kameraya ve kayıt sistemine sahip değil.
  • Uçuş mesafesi kısa ve uçuş süresi de tek batarya ile kullanacaksanız çok kısa. (Süre, bu sınıftaki bir dron için standart)
  • VR Gözlükle kullanılabilir ama bunun için pek uygun değil.
  • Gümrük vergisine tâbi. Bu haliyle 10 dolarlık bir vergi çıkar.

RCMoment.com’a çok teşekkürler.

Ürünü buraya tıklayarak inceleyebilir ve satın alabilirsiniz.

Bu yazıyı paylaşmak istersin diye buraya renkli düğmeler koydum
blank
Blog Yazarı
Sezer İltekin
Bu konuyla ilgili bir fikriniz var mı?

2 Yorum