Muhafazakâr Kesim İçin İslami Oteller

Çoğunluğu müslüman olan bir ülkede yaşıyoruz. Asya ile Avrupa arasında kalmış olduğumuzdan mıdır bilinmez, ülkemizde her türden yaşam tarzını benimsemiş insanlarla karşılaşmak mümkün. Özgürlüklere müdahale edilmediği sürece çok renklilik aslında bir zenginlik sayılır. Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarında tatil imkanları oldukça geniş. Yaz geldiğinde alabildiğine uzun plajlar, deniz ve kum herkesin hayalini süslüyor. Fakat muhafazakar kesim olarak tabir edilen, dini inançları konusunda diğerlerine göre daha hassas olan insanlar bu tatil yerlerinden inançları sebebiyle faydalanamıyorlar. Bu da beraberinde bir ihtiyacın doğmasını, bununla beraber ortaya çıkan talebin kendisine arz bulmasını sağlıyor. Bu talebin adı İslami Tatil.

İslami Tatil Talebi Nasıl Ortaya Çıktı?

Tatil dediğimizde aklımıza deniz gelir. Denize girmek için giyilen mayo ya da bikini İslam inancına göre, yabancı erkeklerin yanında giyilmesi uygun olmayan türden eşyalar olması sebebiyle muhafazakar insanlar farklı arayışlara yönleniyorlar. Tatil geceleri ise barlar ya da animasyonlar canlanır aklımızda. Genelde içkili eğlenceler olduklarından ve yine İslam inancına göre alkol kullanmak haram olduğundan muhafazakar insanlar için uygun aktiviteler değildir. Turizm Endüstrisinde yeni bir akıma sebep olan İslami oteller tüm ezberleri bozan farklı bir tatil anlayışını ortaya koyuyor.

İslami Otellerin Diğerlerinden Farkı Nedir?

İslami değerlere uygun bir şekilde tatil yapılacak olan otellerde kadınlar ve erkekler, sauna, hamam, havuz gibi yerleri ayrı ayrı kullanmaktadırlar. Helal tatil olarak da anlandırılan bu tür aktiviteler, muhafazakar insanların da yaz mevsiminin, kumun, deniz ve güneşin tadını çıkarmasına olanak sağlıyor. Ülkemizi aynı zamanda çok fazla yabancı turist ziyaret ettiğinden dolayı otellerin restoranlarında domuz ürünleri bulunabiliyor fakat İslami otellerde İslam dinine göre haram olan domuz eti ve türevleri hiçbir şekilde bulundurulmuyor. İslami otellerde ibadetlerin yerine getirilebilmesi için mutlaka mescitler bulunuyor.

islami_tatil_2

Bir otelin islami otel statüsünde sayılabilmesi için yalnızca adını değiştirmek elbette yeterli değil. Bunun için otellerin helal turizm sertifikası almaları gerekiyor. Helal tatile olan talebin gittikçe arttığına dikkat çeken Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği, şu anda ülkemizde 75’ten fazla İslami Otel bulunduğunu belirtiyor.

Bu yazıyı paylaşmak istersin diye buraya renkli düğmeler koydum
blank
Blog Yazarı
Sezer İltekin
Bu konuyla ilgili bir fikriniz var mı?

2 Yorum
  • Boyle duzenlemelerin olmasi bazi acilardan sevindirici bir sey; fakat kelimelerin manalarinin da degisiyor olmasi ve bu yeni mananin da cogunlugun destegiyle normal (yani gercek anlammis gibi) algilanmasi cok cok uzucu bir sey diye dusunuyorum. “muhafazakar” diye tabir edilen diye siz de belirtmissiniz bu durumu…

    Bir sure once TekeTek programinda Mehmet Sevket Eygi’nin katilimiyla “muhafazakarlik” konusu islenmisti. Tamamen din ile ilgili olmayan bir konu, ama dinden bagimsiz da diyemeyiz. Ulkemizdeki muhafazakarlar icin bahsedersek Osmanlica bilme sarti var, Ingiliz icinse bi Shakespeare’yi ve daha onceki edebiyati cok iyi bilmesi edebiyat acisindan muhafazakarligin bir ifadesi iken yine ulkemiz icin Istanbul gorgusu ve terbiyesi sosyolojik ve etik boyutu ifade ediyor.

    Epeyi zaman once Istanbul’a muhafazakar kesimin Reina’si gibi bir slogan ile Huqqa isminde bir mekan acildi. Gece alkol tuketen kesim icin eglence yerleri var, peki muhafazakar kesimin neden yok diye bir algiydi bu.

    Mekan 7/24 acik sanirim, alkol kesinlikle yok, mescit varmis ve de basi kapali (bu blogunuzdaki fotografi hatirlatti) kisilerin gidebilecegi bir mekan tanimi yapildi.

    Hem Islami acidan eksiklikler var (Islamiyet reaksiyon dini degil, onlarda var bizde acalim diye bir mantik olmaz; amel dinidir) hem de muhafazakarlik acisindan boyle bir caba da olmaz cunku muhafazakarlik kaliteyi paradan bagimsiz olarak onemser. Halbuki toplumun bircogu “muhtesem” umre seyehati ile Zemzem Tower gibi luks bi otelde nafile ibadet icin kalmak veya Mercedes S Klasse (2016) aracina Arap kiyafetli zengin birinin binmesini muhafazakarlik saniyor. Boylece de boyle oteller, mekanlar, kiyafetler vs tasarlaniyor.

    Emirgan’da denize girenler muhafazakar midir, Musluman midir? Saniyorum ki Muslumandir; ama muhafazakar kesim degil.

    • Hasan Bey merhaba. Yazdıklarınıza katılıyorum. Muhafazakar oteller bir talep üzerine kurulmuş işletmelerdir. İşin manevi boyutu elbette apayrı lakin bunun bir tanıtım yazısı olması sebebiyle yazdıklarım üzerine uzun uzadıya savunma yapmayacağım. Sadece detaylı ve anlamlı yorumunuza katıldığımı bilmenizi isterim. Saygılarımla.