Kolay Çözüm EaseUS Partition Master

Bilgisayarımızda bazen bir şeyleri düzeltmek isterken aksine onu daha çok bozduğumuz ve asla geri alamayacağımız durumlar sıklıkla yaşanabiliyor. Bu durumlara en çok disk bölme, birleştirme, disk adını değiştirme gibi işlemler yaparken rastlanmaktadır. Bu yüzden aklımıza diski yeniden yapılandırmayla ilgili bir işlem geldiğinde ilk işimiz bu işi yapan bir program bulmak ve işlemi hemen gerçekleştirmektir. Ancak her programa güvenmemek gerekmektedir.

Bu yazımızda sizlere tüm dünyada 30 milyondan fazla kullanıcı tarafından memnuniyetle kullanılan ve alanında en iyilerden biri olan Disk Yönetim Programı “EaseUS Partition Master Free” programından bahsedeceğiz. İsminden de anlaşılacağı gibi bir disk yönetimi programı olan bu programla yalnızca diskinizi bölme işlemi değil, data kaybı yaşamadan 2 diski birleştirme, disk bütünleştirerek bilgisayarın hızını artırma, tüm sabit diski yeniden Windows yüklemeye gerek kalmadan başka bir sabit diske kopyalama, FAT dosya sistemini NTFS dosya sistemine dönüştürme ve daha birçok işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

partition_01

Programı ilk açtığınızda karşınıza yukarıdaki gibi bir ekran gelecektir. Programa girebilmek için “Launch Application” butonunu tıklamanız gerekmektedir. Aşağıda yer alan 3 farklı program ilk bakışta tıklandığında açılacakmış gibi dursada, tıkladığınız taktirde sizi aynı yapımcı firmanın daha farklı programlarını indirme sayfalarına yönlendirecektir. Bu yüzden üst kısımdaki Launch Application butonuna tıklamalısınız. Ardından karşınıza çıkacak olan sayfada bilgisayarınızdaki tüm disklerin bir listesini göreceksiniz. Aşağıdaki resimde de görüldüğü üzere toplamda 2 diskimiz var. İlk diskimiz 8 farklı parçaya bölünmüş durumda ve bir flash disk olan ikinci diskimiz tek parça halinde karşımıza çıkıyor. Listelenmiş olan bölünmüş disklerden hangisinin üzerine tıklarsak, o diskle ilgili yapılabilecek işlem menüleri programın sol tarafındaki “Operations” başlığı altında kendini gösteriyor. Bu menülerden “Wipe Data” menüsü ile bir diskteki tüm verileri silebilir, “Change Label” menüsü ile diskinizin etiket harfini (C:, D:, F: gibi) değiştirebilir, “Delete Partition” menüsü ile parçalanmış bölümü tamamen silebilir, “Merge Partition” menüsü ile farklı iki bölünlenmiş belleği birleştirebilir, “Defragment” menüsü ile disk bütünleştirmesi yaparak bilgisayarınızın hızını artırabilirsiniz.

partition_02

Programın en güzel özelliklerinden biri de bilgisayarınızı kurcalayan birilerinin programı yanlışlıkla açarak tüm bilgilerinizi silmesini engellemek için bir şifre sistemi koymuş olmasıdır. Sol üstteki “General” menüsünü tıklayarak ulaşacağınız “Set Password” menüsüne geldiğiniz zaman program sizden 2 defa şifrenizi girmenizi isteyecek, son olarak da bir ipucu bilgisi girmenizi isteyecektir. Bu işlemi yaptıktan sonra birilerinin size yanlışlıkla veri kaybı yaşatmayacağına emin olabilirsiniz.

partition_03

Programı indirip kurarken sizden ücretli ya da ücretsiz sürümlerden hangisini kurmak istediğinizi sormaktadır. İlk etapta ücretsiz versiyon işinizi görecek olsa da, bazı fonksiyonları kullanabilmek için 31,96 USD ödeyerek programın profesyonel sürümünü satın alabilirsiniz. “Partition Master Professional” programında ücretsiz sürümde yapamayacağınız tüm fonksiyonları yerine getirebilirsiniz. Ancak Windows Server 2003/2008/2012 gibi işletim sistemlerinde bu programı kullanmak isteyenler için Profesyonel sürümün de yeterli olmadığını söylemekte fayda var. “Partition Master Server” ismiyle piyasaya sürülen ve 127,20 USD olan program satın alındığında server sahibi bireyler de sorunsuzca bu programı kullanabilmektedirler.

Bu yazıyı paylaşmak istersin diye buraya renkli düğmeler koydum
blank
Blog Yazarı
Sezer İltekin
Bu konuyla ilgili bir fikriniz var mı?